Estisk vanvidsrunde er ovre — Flora er mestre

SÅ blev det officelt — Flora Tallinn er denne sæsons mestre i Estland.

Dette er resultatet efter en vanvidsrunde i den estiske liga. En runde hvor Tartu Tammeka (9) og Harju JK Laagri (10) spillede mod hinanden om den direkte nedrykning om fredagen og hvor lørdagen bød på flere direkte dueller om vigtige pladser.

Levadia (2) spillede mod Paide (3) — Her skulle Levadia bruger en sejr og et Flora Tallinn pointtab for at sikre sig guldet. Paide skulle bruge en sejr for at være 100% sikker på en 3. plads og europæisk, men det hele afhang af hvordan det ville gå hos Tallinn Kalev (4).

Flora Tallinn (1) spillede mod Nomme Kalju (5) og her skulle Flora bruge en sejr for at være 100% sikker på et mesterskab. En uafgjort og en sejr til Levadia og så ville mesterskabet skifte hænder, da Levadia var bedre indbyrdes. Nomme Kalju havde intet at spille for, men Flora Tallinn vs Nomme Kalju-kampene og er også kendt som ‘Jernbane-derbyet’ og der var derfor en masse ære på spil.

Kalev (4) tog imod Narva Trans (8) på Kalevi Keskstaadion og stod på papiret med det nemmeste program. Narva havde udspillet sin rolle, mens at Tallinn Kalev havde alletiders muligheder for at få de første medaljer siden 1938 og den første tur ud i Europa.

Pärnu og Kuressaare var lørdagens sidste kamp — og en kamp med intet på spil i det. Pärnu Vaprus kunne “blot” gøre sin bedste sæson endnu bedre, mens at Kuressaare kunne runde en svingende sæson af på en positiv måde.

Kun bronzen byttede hænder

Så hvordan gik det?

Lad os starte med det ligegyldige.

Sander Laht kunne runde en flot fodboldkarriere af som kulthelt hos FC Kuressaare da han scorede kampens eneste mål og sikrede øboerne en sejr. Sommerbyen Pärnu kan dog se tilbage på en fabelagtig sæson, hvor man efter 2 nedrykninger leverede det bedste sæsonresultat nogensinde.

Ikke overraskende viste Tallinn Kalev at de havde alt at spille for det. Narva fik næsten ikke et ben til jorden i hele kampen. En offside-kendelse og et brændt straffe gjorde betød at gæsterne fra Narva kunne “nøjes” med at rejse hjem til grænselandet med et 5–0 nederlag. Tallinn Kalev sikrede sig dermed de første bronzemedaljer siden 1938 og skal for første gang i klubbens historie spille udenfor den estiske liga.

Specielt de to første mål i første halvleg punkterede ballonen for Narva. Først en standardsituation udenfor feltet der bliver headet i mål af Kaspar Laur og da TV-billederne var færdige med replay er det første man ser Arseni Kovaltsuk der skyder på mål på sin gamle klub, rammer en Narva-spiller og bolden går i mål.

2. Halvleg var en ren opførsel på Tallinn Kalevs præmisser — og selv hvis man som Narva-fan troede at kampen skulle have et nyt liv, så blev det hurtigt punkteret af en velspillende Tristan Teevali, der scorede til 3–0 efter 8 minutters spil i 2. halvleg.

Resultatet ingen kunne bruge til noget

Paide og Levadia spillede 2–2 i en underholdende kamp, hvor det var tydelig at begge hold spillede for at opnå.

Det blev dog hurtigt til en kamp, hvor Paide endte med at kunne parrere, da man efter 8 minutter kunne bringe sig foran ved Bubacarr Tambedou. Målet var hans sjette i 11 kampe efter han vendte hjem fra et lejeophold i Sheriff Tiraspol

Og ondt blev til værre for Levadia, da altmuligmanden Siim Luts gjorde det til 2–0 et kvarter før pausen.

Det var grundlæggende imponerende at Paide kunne være foran. Efter første mål blev det for deres vedkommende kontraspil og deres 3–4–3 blev nærmere end 5–4–1, hvor backs trak længere ned og kanterne ligeså.

I 2. halvleg fortsatte Levadia deres intensive tryk.

Og trods utallige skud på mål, så var det et straffespark 10 minutter før tid, der blev sendt i kassen af Joao Pedro, der åbnede en lille lem for et mesterskab til Levadia.

Trods en udligning til 2–2 på direkte frispark i 6 minutters overtid af den tidligere FC Helsingør-spiller, Mihkel Ainsalu, så var det ikke tid nok for nogen af holdene til at score et tredje og placeringsskiftende-mål.

På statistikkerne var det efter kampen også tydeligt, hvem der havde jagtet mest, Levadia havde 14 skud indenfor rammen da kampen var fløjtet af.

Et jernbanederbyet og et jerngreb om hinanden

Mennesket er udstyret med 2 øjne — og det var en fordel i dag. Kampen om mesterskabet krævede nemlig at man kunne se 2 kampe på samme tid.

Det blev til et 0–0'er mellem Flora Tallinn og Nomme Kalju. Førstnævnte sikrede sig dermed det 4. mesterskab under den 36-årige mesterskabstræner Jürgen Henn — Hvilket er opnået over 5 sæsoner.

Kampen var i sig selv underholdende, men det var tydeligt at begge hold holdt hinanden i et jerngreb qua deres spillestille.

Begge dukkede op med en jernhård defensiv og offensive spillere der ikke formåede at komme ud af dette.

Kampens største mulighed faldt kort før pausen da Henrik Ojamaa knaldede bolden på overliggeren på et straffespark.

2. Halvleg faldt kampen mere i tempo, og da Flora havde fået tilkendt et straffespark i første halvleg og dermed fået 8 minutters overtid, havde man en fordel af at kende de andres resultat bedre.

At Paide så var foran, betød at Flora ikke var mere presset til at skulle vinde jernbanederbyet.

Samtidig var lød der også et større brøl, da kampen i Paide blev fløjtet af og Flora Tallinn kunne kalde sig for Meistriliiga-mester 2023.

Det var det for i år. Harju rykker direkte ned. Tartu Tammeka skal spille nedrykningsplayoff mod Viimsi JK. Tallinn Kalev og Levadia skal spille Conference League og Flora Tallinn skal champions league.

Stort tillykke til alle

Den sidste europæiske plads skal desuden findes blandt disse hold i den estiske pokalturnering: